Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Кузьмінська Валентина, користувач 1ua
Валентина Кузьмінська
Тема: Клімат Кривого Озера

   Кривоозерщина розмістилася одразу в двох зонах – північно- західному степу та південному лісостепу. Саме цим двом зонам і відповідають грунтово-кліматичні умови, ландшафт, флора та фауна Кривоозерщини.                                                        Клімат в районі теплий, помірно-засушливий. Протягом холодного періоду року над  районом дме переважно північно- східний ві-

тер, а в теплий північно-західний. Весну з півдня не­суть перелітні птахи і особливо колонії шпаків. Весною прилі­тають журавлі, не менш цікаві чорногузи (лелеки). За своєю чи­сельністю та різноманітністю водоплавні птахи переважають інші, які мешкають у наших

 краях. Серед них качки-лисухи, крякви,

водяні кури та ін. У нашій місцевості гніздяться жайво­ронки, перепілки, фазани.

   Водні ресурси: річки Південний Буг, Кодима і Бульбока , є також 137 водоймищ-ставків., загальною площею 368,5 га.

    З рослин в нашому районі чи не першими «просипаються» весною ніжні підсніжники, а також прекрасні блакитні проліс­ки. Ще здалеку вабить весною своєрідними квітками-вогниками горицвіт. Флора луків на Кривоозерщині характерна представ­никами злаків, а також м'ятою, деревієм, полином, мати-мачухою.

   Представниками фауни на Кривоозерщині були дикі свині, косулі, ондатри і навіть лосі. Поголів'я старожилів краю - зайців, лисиць, куниць, тхорів, борсуків та вовків значно зменшилось. Вовків фактично повністю знищили. Багаторічні деревонасадження складають 6,7 %, а природний трав'яний покрів - 5 %. Основні лісові масиви на Кривоозерщині посаджені після 1917 року. Але на півночі, на межі з Савранським районом є Слюсарівський природний ліс - відгалузок славно відомих «чорних» лісів Вінниччини. 

3 жовтня 2009

Ip: 92.112.5.16 Тема: Клімат Кривого Озера

Селище міського типу Криве Озеро розташоване на півночі Миколаївської області, на перетині лісостепової та степової агрокліматичних зон. Незважаючи на те, що через селище протікає річка Бульбока (притока Кодими), а недалеко - Південний Буг, клімат на Кривоозерщині континентальний: влітку дуже жарко, взимку дуже холодно. У порівнянні з Києвом, вологість повітря у Кривому Озері менша, відповідно менші опади (500 мм ртутного стовбчика проти 600), і незважаючи на те, що воно знаходиться на триста з лишнім кілометрів південніше Києва, зимова температура у Кривому Озері відчутно нижча.

1 січня 2009


1


  Закрити  
  Закрити